Kuchnia

jeść coś trzeba...

Jedz smacznie i chudnij pysznie, czyli lekkie menu według Ani Starmach - Galeria - zdjęcie 6/6 - Onet Gotowanie
Na kolację: Placuszki ze szpinakiem

(dla 2 osób)

Placuszki:
250 g liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka mąki razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 suszone pomidory
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Placuszki:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku i opłukany wcześniej szpinak, smaż około 2 minut, następnie przełóż szpinak na sitko, odciśnij nadmiar wody i drobno go pokrój. Jajko wymieszaj z mąką, płatkami owsianymi i dopraw do smaku pieprzem i solą. Połącz ze szpinakiem. Masę nakładaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, smaż około 1,5 minuty z każdej strony. Placuszki smakują najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Sos czosnkowy:
Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory drobno pokrój. Całość wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation