Kuchnia

jeść coś trzeba...

Pasztet z kurczaka z żurawinami - MniamMniam.pl
Składniki
1 kg udek z kurczaka
30 dag tłustego wędzonego boczku
20 dag wątróbek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
10 dag suszonych żurawin
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do formy:
papier do pieczenia lub 2 łyżki oleju

Przepis

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
Wątróbkę dokładnie wypłucz. Boczek pokrój na 3 kawałki.
Umyte udka zalej w dużym garnku bulionem, dodaj boczek, warzywa, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa drobiowego. Udka wyjmij, do garnka włóż wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Z wywaru wyjmij boczek, wątróbkę i warzywa. Wywar przecedź przez sitko.
Z udek usuń kości.
Wszystkie mięso (udka, boczek, wątróbkę) oraz warzywa zmiel przez maszynkę, używając sitka z drobnymi oczkami.
Do mięsa dodaj tyle wywaru, by otrzymać dość wilgotną masę. Dopraw ją solą i pieprzem, wsyp żurawiny, dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż wierzch będzie rumiany i pasztet będzie odstawać od brzegów - trwa to zwykle od 60 do 80 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Wyjmij z formy.



Dodatkowe informacje Zamiast żurawin możesz użyć rodzynek. Smak pasztetu możesz wzbogacić dodając do niego ziarna pieprzu z zalewy.
Jeśli chcesz, by pasztet miał delikatniejszą strukturę, dodaj do niego przed pieczeniem 2 ubite białka. Będzie wtedy lżejszy, ale będzie go nieco trudniej kroić na cienkie plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation