Kuchnia

4_Kuchnia_MIĘSNA_

Ziemniaki z boczkiem i śliwkami
Składniki

8-10 ziemniaków
15 dag chudego wędzonego boczku
1 łyżka oleju
5 dag słoniny
1-2 cebule
10 suszonych śliwek bez pestek
1 szklanka wywaru mięsnego lub wody
1 listek laurowy
kilka ziarenek pieprzu
sól

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki i boczek kroimy w drobną kostkę i lekko razem podsmażamy na oleju. Słoninę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Podtapiamy słoninę na patelni, dodajemy do niej cebulę i smażymy na złoty kolor. Wszystkie składniki przekładamy do rondla, dodajemy suszone śliwki, zalewamy wywarem mięsnym, wkładamy listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Solimy i dusimy do miękkości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation