Kuchnia

4_Kuchnia_MIĘSNA_

Pierś z kaczki z żurawiną

SKŁADNIKI (2 osoby):

1 pierś z kaczki czyli dwie połówki wraz ze skórą
250 g świeżej żurawiny
1 pomarańcza
2 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
kawałek kory cynamonowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
2 gwiazdki anyżu
kilka goździków
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu ziarnistego
świeży lub suszony rozmaryn
brązowy cukier
sól i pieprz

Pierś z kaczki myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach, nacieramy solą i wkładamy do miski.
Anyż, goździki, ziele angielskie i pieprz ziarnisty lekko rozgniatamy w moździerzu i posypujemy nimi mięso.
Mięso zalewamy czerwonym winem i odstawiamy w ciepłe miejsce aby się marynowało (można schować na noc do lodówki).
Żurawinę opłukujemy i przekładamy do rondelka. Obsypujemy kilkoma łyżkami cukru (3 – 4 łyżki), dodajemy cynamon i zalewamy sokiem z pomarańczy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż żurawina zmięknie i lekko się rozpadnie. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru.
Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej mięso osączone z zalewy skórą do dołu. Smażymy aż skóra mocno się zrumieni, wtedy pierś obracamy i smażymy jeszcze około minuty.
Patelnię wraz z mięsem przekładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C), a jeśli nie mamy odpowiedniej ku temu patelni to mięso przekładamy na ruszt. Pieczemy przez 15 – 20 minut, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu aby chwilę odpoczęło.
Pierś kroimy w plastry i podajemy z żurawiną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation