Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Składniki:
ciasto
550 g mąki
25 g świeżych drożdży
40 g cukru
2 jajka
70 g masła
250 ml mleka
szczypta soli
W małej miseczce robimy zaczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Pozostałe mleko podgrzewamy, wlewamy do miski i mieszamy z masłem, cukrem, solą jak wystygnie dodajemy jajka i mąkę wszystko mieszamy i łaczymy z zaczynem - ciasto przykryć ścierką na ok 30 minut tak aby podwoiło swoją objętość.

Składniki nadzienie:
300 g białego sera
1 duża gruszka
1 cukier wanilinowy
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 żółtko

Wszystkie produkty znajdziecie tutaj :)

Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy z przepisu podstawowego.
Gruszkę obieramy i tarkujemy, odstawiamy na ok 10 minut aby puściła sok. Sok zlewamy i odsączoną gruszkę mieszamy z serem zmielonym na grubych oczkach 2x. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i żółtko - Wszystko dobrze mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy z niego duże kółka ( ja użyłam plastikowej miseczki o średnicy 6 cm). Bierzemy 3 kółka i układamy je na siebie, lekko przesunięte, na środku umieszczamy 1 łyżkę nadzienia i zwijamy. Zwinięty rulon przekrajmy na pół i umieszczamy w tortownicy ( ściętą częścią do dołu). Czynność powtarzamy, aż zapełnimy całą tortownicę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation