Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

składniki na małą keksówkę:

- 160 g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 duże jajko
- 1 chlust ekstraktu z wanilii
- 110 g cukru trzcinowego
- ok. 40- 50 g mleka
- 70 g miękkiego masła
- 50 g słodzonego kakao ( dla dzieci)
- 230 g papki bobowej*

Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę, cukier, kakao.
W drugiej rozbełtujemy jajko, dodajemy ekstrakt, mleko, masło i bób.
Łączymy składniki obu misek- możesz to zrobić nawet widelcem .
Składniki muszą się tylko połączyć- nie musi to być idealnie głaciutka masa, jaką zrobi mikser.
Pieczemy ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( do tzw. "suchego patyczka").
Studzimy na kratce. Zajadamy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto jest przyjemnie wilgotne.
Smacznego!
* jak ją przyrządzić? to proste! Ugotowany bób wyłuskaj i odmierz 230 g, teraz potrzebujesz dobrego blendera - papka musi być gładka. I to wszystko:)

http://waniliowachmurka.blogspot.com/2011/07/bob-i-ciasto.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation