Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Błyskawiczne razowe ciastka

Składniki (na ok. 80 ciasteczek)

Z 125 g masła
80-100 g ksylitolu
1-2 żółtka (na dwie porcje ciasta daję 3 żółtka)
M 1 łyżka ekstraktu waniliowego
W 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)*
szczypta soli
D 150 g razowej mąki pszennej lub orkiszowej
50 g otrębów pszennych
180 g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
O 150 g razowej mąki żytniej
szczypta kurkumy
Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać otręby, kurkumę, żółtka, ksylitol, zimne, pokrojone na kawałki masło, wanilię, proszek do pieczenia, sól i jogurt. Całość posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta, formować kulki i spłaszczać między dłońmi. Ciasto można też rozwałkować i wycinać kształty foremkami, ale tak jest szybciej i mniej do zmywania :)

Układać ciastka na papierze do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut. Gotowe! W koszyczku na zdjęciach zmieściły się dwie porcje ciastek.

* Jeśli nie chcecie dodawać do ciastek proszku do pieczenia, wystarczy zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec ciastka 15-20 minut (albo do zrumienienia). W wersji bez proszku ciastka będą bardziej kruche i zwarte, ale równie smaczne :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation