Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Ciasto Kinder Country z kaszą jaglaną

Składniki:(blaszka o wymiarach 21x19cm)
ciasto kruche
pół szklanki mąki orkiszowej jasnej (u mnie od biogo)
pół szklanki mąki gryczanej
50g oleju kokosowego (rozpuszczonego i ostudzonego)
3 łyżki erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

krem:
200g suchej kaszy jaglanej
400ml dobrej jakości mleczka kokosowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
100ml wody
3 łyżki erytrolu
1 szklaunka chrupków orkiszowych
pół szklanki wody

polewa
200g gorzkiej czekolady
5 łyżek wody
1 szklanki chrupków orkiszowych

Sposób przygotowania
ciasto kruche
piekarnik rozgrzewamy do 180C
suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy olej i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)- w razie potrzeby dodać więcej mąki
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlepiamy ciasto palcami i całość przekłuwamy widelcem
ciasto pieczemy 40minut i studzimy

krem
kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem kokosowym oraz 100ml wody i dodajemy słodziło
całość gotujemy do miękkości (około 10-15minut) i odstawiamy aż przestygnie (kasza musi być lekko ciepła,ale nie gorąca
do kaszy wlewamy pół szklanki wody, dodajemy olej i blendujemy na gęsty krem
wsypujemy 1 szklankę chrupków orkiszowych i wszystko mieszamy
na spód ciasta nakładamy krem i wkładamy do lodówki na około 10minut
polewa
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę, energicznie mieszamy i studzimy następnie na ciasto wylewamy polewę czekoladową oraz obficie posypujemy resztą chrupków orkiszowych ciasto wkładamy do lodówki na kilka dobrych godzin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation