Kuchnia

Tarty i mazurki

####Tarta kokosowa

kruche ciasto

100 g zimnego masła
120 g mąki
30 g cukru
40 g wiórek kokosowych
1 łyżka zimnej wody

krem kokosowy

1 puszka mleka kokosowego (schłodzona w lodówce przynajmniej 24 godziny)
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
80 g wiórek kokosowych



Nagrzewamy piekarnik do 180C. Przygotowujemy podłużną formę do pieczenia o wymiarach ok. 10 x 30 cm.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np. suchym ryżem lub fasolą. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię z obciążnikami i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy całkowicie.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Otwieramy schłodzoną puszkę z mlekiem kokosowym i delikatnie wyjmujemy łyżką gęstą „śmietankę” kokosową. Ubijamy ją przez kilka minut, aż zacznie przypominać bitą śmietanę. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dodajemy do śmietanki kokosowej i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Tak przygotowany krem wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Wyrównujemy, posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation