Kuchnia

Tarty i mazurki

Spód

175 g ciasteczek digestive

35 g masła

Ciasteczka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i solą i wykładamy dno (lub dno i boki – patrz wstęp) tortownicy o średnicy 23 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.

Orzechy zimne w karmelu

40 g orzechów ziemnych

1,5 łyżki syropu klonowego

1,5 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)

szczypta soli

Orzechy siekamy, mieszamy z resztą składników, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub mata silikonową i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 C przez ok. 30 minut, co 10 minut mieszając orzechy łyżką. Studzimy.

Krem

250 g mascarpone

250 g masła orzechowego

3 łyżki cukru kokosowego (brązowy/trzcinowy lub biały też są ok)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/4 łyżeczki soli

2-3 łyżki mleka

oraz orzechy w karmelu

Wszystkie składniki oprócz orzechów mieszamy szpatułką lub widelcem (ewentualnie w robocie planetarnym z końcówką do mieszania, na wolnych obrotach). Ubijając ryzykujecie, że mascarpone się zwarzy. Na końcu dodajemy karmelizowane orzechy ziemne i mieszamy. Krem wykładamy na przygotowany spód.

Karmelizowane banany

7-8 dojrzałych bananów*

ok. 10 łyżeczek cukru trzcinowego (można zastąpić białym)

Użyjcie naprawdę dojrzałych, dość miękkich bananów – tarta będzie się lepiej kroić.

Wycinamy z papieru do pieczenia kółko o średnicy naszej formy, obieramy po jednym bananie i przycinamy tak by pasował do koła. Docięte banany przenosimy na krem i posypujemy dość obficie cukrem. Cukier karmelizujemy pochodnią kuchenną lub pod grillem w piekarniku.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation