Kuchnia

Tarty i mazurki

tarta jaglana z mascarpone i truskawkami
forma o śr. 18 cm


Składniki

spód jaglany:
•100 g kaszy jaglanej
•1 duży banan
•1 jajko
•1 łyżka oleju kokosowego
•2 łyżki cukru pudru
•1-2 łyżki mąki kokosowej
•szczypta soli

masa mascarpone
•150 g serka mascarpone
•100 g śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
•20 g cukru pudru
•3 łyżki wiórek kokosowych (możesz pominąć)
•truskawki (umyte i osuszone)



Przygotowanie
1.Kaszę upraż na suchej patelni. Przelej wodą i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 14 minut, a nadmiar wody odcedź. Odstaw do przestygnięcia.
2.Banan rozgnieć widelcem. Wymieszaj z przestudzoną kaszą. Dodaj jajko, olej, cukier puder i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę kokosowa by masa stała się gęstsza (1-2 łyżki).
3.Spód formy wyłóż folią aluminiową. Rozłóż na spód i boki masę jaglaną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut. Odstaw do przestygnięcia
4.Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Dodawaj po łyżce serka, wiórek i cukru pudru delikatnie mieszając mikserem. Masę wyłóż na przestudzony spód. Schłodź w lodówce kilka godzin.
5.Przed podaniem rozłóż na wierzchu truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation