Kuchnia

Tarty i mazurki

Waniliowa Chmurka: Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa
Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa

/ przepis własny, składniki na prostokątną formę o wym. 35 x 11 cm/




spód:

- 100 g mąki bezglutenowej (np.jaglanej)

- 50 g mąki migdałowej

- 75 ml płynnego oleju kokosowego

- 2 łyżki cukru pudru (może być zwykły lub trzcinowy)

- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia







nadzienie:

- 250 ml mleka kokosowego

- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

- 50 ml soku z cytryny

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1/3 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)




do przygotowania formy:

- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego

- 1 łyżka mąki amarantusowej




Siemię lniane mieszam z wodą, przykrywam folią spożywczą, chowam na 15 minut do lodówki.

Ścieram skórkę z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.

Wyciskam z owocu sok i pozbywam się pestek.

Mąkę bezglutenową łączę ze zmielonymi migdałami, płynnym olejem kokosowym, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym oraz namoczonym wcześniej siemieniem lnianym. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Prostokątną formę do tarty smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką amarantusową.

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C.

Formę do tarty wylepiam schłodzonym ciastem, nakłuwam równomiernie widelcem i podpiekam przez 12 minut.

W tym czasie łączę ze sobą wszystkie składniki cytrynowego nadzienia.

Wylewam na ciasto i wstawiam jeszcze na 30 minut do piekarnika.

Po upieczeniu dokładnie schładzam moją tartę i dopiero kroję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation