Kuchnia

Ciasta

FIT!!!

Ciasto mocno kakaowe z batatem Emotikon heart
( batat jest nieodczuwalny w smaku w cieście )

Składniki:
- 1 batat (ok. 400 g)
- 1 szklanka kakao o obniżonej zaw. tłuszczu ( wybrałam to: https://instagram.com/gymhero_official/p/0F_f_tB4uk/ za 3 zł w Tesco )
- 7 łyżek syropu z agawy ( może być trochę mniej, jak nie masz syropu z agawy może być miód, ale 3 łyżki max )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 krople aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru migdałowego ( opcjonalnie )
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 jajka (całe )
- 2 szklanki mąki żytniej typu 2000
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodałam: mrożone maliny, crunchy czekoladowe i orzechy włoskie ( te akurat pokruszyłam i dodałam 20 g do ciasta przed pieczeniem )

Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie, następnie go obieramy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, na końcu dodajemy rozgniecione bataty. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypujemy mąki. Jeśli za sucha dolej mleka.

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach. Wykałaczka powinna być sucha wtedy mamy pewność, że nie mamy zakalca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation