Kuchnia

Ciasta

Ciasto bardzo czekoladowe z chili

Potrzebne nam:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jajek
- niecałe pół szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3-4 porządne szczypty chili

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w garnku z teflonową powłoką mieszając do połączenia składników. Doprawiamy chili, ponownie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy czekolada przestygnie dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia.
Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką jak puch bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation