Kuchnia

Ciasta

Proste ciasto z gruszkami

Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.

3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.

4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation