Kuchnia

Ciasta

Babka marchewkowa
Składniki:
250 g świeżej, obranej marchewki
230 g mąki
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
200 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
skórka z pomarańczy
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z pomarańczy
Foremka do babki
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i skórkę z pomarańczy. Marchewkę zetrzyj na tarce albo zmiksuj. Następnie zblenduj ją jak najdrobniej. Do miski włóż jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijaj na średnich obrotach przez 3-5 minut do rozpuszczenia cukru. Dodaj marchewkę, mąkę i wymieszaj. Przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka przez 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu wymnij z foremki i połóż na kratkę do całkowitego przestygnięcia. Cukier puder wsyp do miseczki, cały czas mieszając dodawaj pomalutku sok z pomarańczy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej babkę i dowolnie udekoruj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation