Kuchnia

ZUPY

Zupa serowa 

1,5 l bulionu
100 g serka topionego śmietankowego
100 g serka topionego Maasdamer
100 g serka topionego Emmentaler
1 średnia cebula
200 ml śmietanki 30%
oliwa
masło
3 kromki chleba
sól i pieprz
1 łyżeczka chili mielonego
zioła prowansalskie
1 łyżeczka kurkumy
80 ml białego wytrawnego wina
szczypiorek
długo dojrzewający ser

Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
Serki topione rozdrobni na małe kawałki.
Kromki chleba pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej po 2 łyżki masła i oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu mocno podsmaż cebulę na złoty kolor.
Następnie do garnka wlej wino i pozwól, aby alkohol odparował ok. 7 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i rozłóż pokrojone kromki chleba. Całość dopraw solą, chili i ziołami prowansalskimi. Smaż do momentu aż będą przyrumienione.
Do garnka wlej bulion i dodaj serki topione. Całość gotuj na średniej mocy palnika cały czas mieszając przez 15 minut.
5 minut przed końcem dodaj śmietankę i dopraw zupę solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą.
Następnie zdejmij zupę z palnika i poczekaj aż lekko ostygnie a tym samym zgęstnieje.
Przy pomocy obieraczki wytnij płaty z długo dojrzewającego sera.
Szczypiorek posiekaj ukośnie.
Zupę podawaj z płatami sera i szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation