Kuchnia

ZUPY

Zupa serowa z grzankami
Składniki
2 kostki bulionu warzywnego rozpuszczone w 2 l wody
1 większa cebula, pokrojona w półplasterki
2 duże serki topione (2x100 g)
płat surowego boczku, pokrojony w kostkę
pieprz do smaku
3 kromki jasnego chleba (na grzanki)


Sposób przygotowania

2 l bulionu zagotowujemy.
Wrzucamy do niego pokrojoną w półplasterki cebulę i serki topione. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia.
Pokrojony w drobną kostkę boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (boczek sam w sobie go ma dużo), a następnie dodajemy go do zupy.
Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, dodając na samym końcu pieprzu do smaku.
Kromki chleba kroimy w drobną kostkę podobnie jak boczek i opiekamy na patelni, na pozostałości tłuszczu z boczku. Zupę rozlewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy dowolną ilością grzanek. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation