Kuchnia

ZUPY

Zupa serowa

SKŁADNIKI (6 porcji):

500g mięsa mielonego wieprzowego,
2 pory,
1 cebula,
300g pieczarek,
2l wody,
200g serka topionego śmietankowego,
200g serka topionego ziołowego,
Sól,
Pieprz,
Słodka i ostra papryka,
Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pory kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plasterki i obsmażamy na patelni.

W dużym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć. Następnie dodajemy pieczarki i mieszamy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę serki topione i mieszamy. Zupę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się serków. Wówczas zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.

Zupę doprawiamy dopiero pod koniec gotowania, bo serki topione są słone.

Uwaga:

1) Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka możemy zagęścić ją 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody. Zupa z upływem czasu gęstnieje – tzn. jak postoi troszkę po ugotowaniu.
2) Do zupy możemy dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
3) Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation