Kuchnia

ZUPY

Rosół z pierożkami

Składniki:
zupa (ok. 2,5 l)
– korpus lub części kurczaka lub kaczki z kośćmi (użyłam 3 kaczych skrzydełek i połowy korpusu, razem ok. 70 dkg)
– 3-4 marchewki
– 2-3 pietruszki
– duży kawałek pora
– pół selera
– łyżka sosu sojowego
– sól do smaku
– ok. 3 cm startego imbiru lub łyżeczka proszku
– nieco chilli w proszku lub mała, posiekana papryczka
– paczka chińskiej lub orientalnej mieszanki warzywnej z mrożonki
– ew. garść namoczonych przez noc i pokrojonych grzybów mun
– dwie, trzy łyżki posiekanego szczypiorku do posypania zupy na talerzu

pierożki:
ciasto:
– dwie szklanki mąki pszennej
– dwie łyżki mąki ziemniaczanej
– ok. 3/4 szklanki mocno gorącej wody (należy uważać by się nie poparzyć przy wyrabianiu)
– łyżka oleju
– pół łyżeczki soli
farsz:
– ok. 400 g surowego, drobiowego mięsa mielonego (zmieliłam udka)
– szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej (ok. 250g)
– 2 cm startego, obranego, świeżego imbiru
– starta marchewka
– dwa ząbki wyciśniętego czosnku (jeśli ktoś lubi)
– dwie łyżki sosu sojowego
– łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– sól, pieprz, spora szczypta chili lub innej ostrej papryki
Rosół z pierożkami – przepis

Składniki zupy (bez przypraw i mrożonki) zalać zimną wodą ok. 2-3 cm powyżej mięsa i warzyw.
Gotować, aż warzywa będą całkiem miękkie, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości (ok. godziny, półtorej).
Dodać mieszankę warzywną, przyprawy i gotować jeszcze 10-15 minut.
Wyjąć mięso, marchewkę, pietruszkę, pora i selera.
Zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.

Składniki na ciasto zagniatać razem, aż powstanie elastyczna masa.
Podzielić ją na pół, rozwałkować cienko na grubość ok. 0,5 mm.
Z ciasta wykrawać kółka ok. 6 cm średnicy. Można to zrobić szklanką, metalową foremką do ciastek lub dużym kieliszkiem do wina
Składniki farszu wymieszać. Nakładać na krążki ciasta kulki farszu wielkości dużego orzecha laskowego. Najlepiej robić to przy pomocy łyżeczki zanurzanej w zimnej wodzie. Sklejać sakiewki zbierając kółko z ciasta u góry, mniej więcej na 3/4 wysokości i układać na lekko oprószonej mąką desce.
Zagotować w garnku wrzątek, osolić.
Wrzucić tyle pierożków by swobodnie pływały obok siebie. Gotować ok. 7 minut od wypłynięcia mieszając je od czasu do czasu delikatnie, by nie przykleiły się do dna. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku lekko posmarowany olejem. Nakładać po kilka sztuk do miseczek i zalewać ugotowanym rosołem z warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation