Kuchnia

Mielone mięsko na różne sposoby

Muszle faszerowane mięsem mielonym i bakłażanem

Składniki (4 porcje)
25-30 muszli makaronowych
1 bakłażan
250 g mięsa mielonego wieprzowego
pół małej papryczki chili
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ziaren kolendry
400 g pomidorów siekanych
kilka listków świeżej bazylii
50 g tartego parmezanu
1 łyżka oleju
Wykonanie
Muszle gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie za pomocą papierowego ręcznika usuwamy wodę i kroimy go w kostkę, dodajemy do mięsa i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz roztartą w moździerzu kolendrą wymieszaną z papryką słodką oraz ostrą chili. Całość dusimy kilka minut, następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Na tej samej patelni podgrzewamy posiekane pomidory, do których dodajemy listki bazylii. Gdy sos będzie gorący, polewamy nim muszle i zapiekamy w piekarniku w 180ºC przez 20 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę startym parmezanem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation