Kuchnia

Mielone mięsko na różne sposoby

Klopsiki szwedzkie

Składniki:

500 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
450 ml bulionu wołowego
ew. sos sojowy do smaku



Cebulę obieram, siekam w małą kosteczkę i podsmażam na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia, pzoostawiam do ostudzenia.
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajo, bułkę tartą, zeszkloną cebulę, tymianek, sól oraz pieprz. Po czym dokładnie wyrabiam. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodaję troszkę więcej bułki tartej.
Z mięsnej masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam je w bułce tartej i odkładam na deskę. Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron. Zdejmuję z patelni i osączam na papierowym ręczniku.
Na tej samej patelni co smażyły się pulpeciki roztapiam 2 łyżki masła. Kiedy tłuszcz się rozpuści wsypuję mąkę i smażę ok. 2 - 3 minuty, aż całość ładnie się przyrumieni. Wtedy wlewam do zasmażki gorący bulion i gotuję dotąd, aż sos zgęstnieje. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem oraz ew. sosem sojowym. Klopsiki wkładam do sosu i podgrzewam ok. 5 minut.
Pulpeciki w sosie podaję z pure ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation