Kuchnia

Mielone mięsko na różne sposoby

Gołąbki w liściach winogron- Mięsno-ryżowy farsz w liściach winogron od zwykłych gołąbków odróżniają trzy rzeczy - liście winogron zamiast kapuścianych, wielkość - są mniejsze od tradycyjnych - a zamiast w sosie pomidorowym czy wywarze z bulionu, podawane są skropione sokiem z cytryny. Farsz przygotowujemy tak samo jak w przypadku tradycyjnych gołąbków - mielone mięso, ryż, świeża i smażona siekana cebulka, natka pietruszki, sól i pieprz. Farsz układamy na sparzonych liściach winogron (jeśli nie możemy dostać świeżych, kupmy w puszce czy słoiku) i zawijamy jak zwyczajne gołąbki. Układamy ciasno w rondlu, polewamy oliwą, sokiem z dwóch cytryn i wodą - płyn ma sięgać połowy wysokości gołąbków. Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez ok. 30 - 40 minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation