Kuchnia

Kuchnia Placki, gofry i racuchy

Placki z kapusty pekińskiej

na ok. 10 dużych placków
ok. 200 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
garść posiekanej natki pietruszki
2 jaja
pieprz
sól
olej do smażenia

Treść przepisu:
Mąkę, jaja i mleko dokładnie mieszam, najlepiej zrobić to rózgą, aby nie było grudek.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, natkę pietruszki i kapustę pekińską drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.
Wszystkie składniki dodaję do przygotowanego ciasta (kapustę polecam dodawać stopniowo, aby nie było jej za dużo), doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.
(Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej mąki, jeżeli zbyt gęsta dolać trochę mleka)

Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam płaskie porcje ciasta formując kształtne placki.
Smażę z obydwu stron na złocisto, odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i podaję z ulubionymi dodatkami.

Świetnie sprawdzi się tutaj sos jogurtowy, koperkowy lub czosnkowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation