Kuchnia

Sałatki

Sałatka z tuńczykiem
składniki:

1 puszka 185 g tuńczyka w oleju
kilka liści sałaty - rodzaj dowolny, ja użyłam karbowanej
po ok. 1/2 szkl. małych, blanszowanych różyczek kalafiora i brokuła
po 1 kawałku papryki świeżej żółtej i czerwonej
1 pomidor
1 garść listków natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
kilka łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
do smaku: sól, pieprz czarny mielony

sposób przygotowania: Sałatę opłukałam i dobrze osączyłam. Papryki oczyściłam, pokroiłam na kawałeczki. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam na pół plasterki. Tuńczyka odsączyłam - odlałam 2 łyżeczki oliwy, połączyłam ją z majonezem, jogurtem, doprawiłam solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na talerzach ułożyłam porcje sałaty, obłożyłam ją różyczkami brokuła i kalafiora, kawałkami pomidora i papryki. Na wierzchu rozrzuciłam rozdrobnionego tuńczy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation