Kuchnia

Sałatki

Sałatka z ziemniaków, buraków i ryby

Składniki dla dwóch osób:
3 spore buraki
kilka niedużych młodych ziemniaczków
2 nieduże wędzone grenadiery
mix sałat
w łyżki dowolnych kiełków
Na sos wymieszać składniki:
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1/3 kubka oliwy EV
2 łyżki posiekanych kaparów
1 ząbek czosnku wyciśnięty
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w garnku do miękkości, ale nie rozgotować. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok. 40 min. Po wyciągnięciu odstawić, żeby lekko ostygły, obrać ze skórki i pokroić na spore kawałki. Ziemniaki pozostawić w mundurkach, pokroić i wymieszać z winegretem. Ułożyć na talerzu wraz z burakami kawałkami ryby, sałatą i posypać kiełkami. Najlepiej kiedy ziemniaki i buraki będą lekko ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation