Kuchnia

Sałatki

Sałatka pod wódeczkę
-200 g sera feta
-130 g sera mozzarella
-1 szklanka czarnych oliwek
-1 mały słoik marynowanych pieczarek
-5 ogórków konserwowych
-suszone pomidory w oliwie (około 5 sztuk)
-1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
-100 g płatków migdałowych
-1 łyżeczka bazylii
-1 łyżeczka oregano
Sos winegret
-2 ząbki czosnku
-½ łyżeczki soli
-1 łyżka musztardy Dijon
-2 łyżki soku z cytryny
-1 łyżka miodu
-100 ml oliwy
-pieprz

Przygotowanie

Do miski wrzucamy pokrojony w kostkę ser feta i mozzarellę. Dodajemy odsączone z zalewy oliwki, czosnek, pokrojone na mniejsze części pieczarki, ogórki konserwowe i suszone pomidory.

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, studzimy je i również dodajemy do sałatki. Dodajemy bazylię i oregano roztarte w dłoniach. Wszystko mieszamy.

Sos winegret:

Do moździerza lub małej miseczki wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, musztardę, sok z cytryny i miód. Mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę, mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy sałatkę, mieszamy. Odkładamy do lodówki do "przegryzienia się" wszystkich smaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation