Kuchnia

grill

Coś Dobrego by Agnieszka: Tortilla dobra na wszystko

2 kg ziemniaków
3 duże cebule
1 papryka czerwona
1 podłużna zielona lekko pikantna (opcjonalnie - bo taką miałam)
5 jajek od kur zielononóżek lub 3 zwykłe
6 łyżek oliwy
2 dymki(opcjonalnie)
3 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
pomidor (opcjonalnie)
2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
wędzona papryka (opcjonalnie - DZIĘKUJĘ AMAIA)

Od razu wyjaśniam - to nie jest wersja oryginalna - ale moja wariacja na jej temat. Ziemniaki wcześniej są podgotowane - i wolę całość zapiec w piekarniku niż przewracać - chociaż w kambuzie oczywiście przewracam ;)

Obrane ziemniaki pokrojone na centymetrowe plastry lub jeśli mamy mniejsze to na połówki lub ćwiartki gotujemy na półmiekko w osolonej wodzie. W tym czasie na grubej żeliwnej patelni lub takiej z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy połowę oliwy i na małym! ogniu smażymy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i grube kawałki cebuli. Gdy ziemniaki są prawie ugotowane - dodajemy je do warzyw na patelni i wszystko dusimy ma małym ogniu - nie rumienimy zbytnio - wszystkie warzywa muszą być miękkie.
Rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika - grill.
Jajka ubijamy z oliwą, większością natki, jogurtem i posiekaną dymką oraz sporą ilością pieprzu i solą. Zalewamy warzywa na patelni i szybko mieszamy całość na wierzchu układamy pokrojonego pomidora, posypujemy papryką i następnie wkładamy ją do piekarnika.

Składniki podałam na patelnię o średnicy 28 cm i głębokości 3,5cm lub 2 mniejsze (22 cm na 5 cm).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation