Kuchnia

grill

GRILLOWANA CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA
(Dukan - Faza I; South Beach - Faza I)

składniki na 4 duże porcje:

- 2 podwójne piersi kurczaka
- 2,5 szkl letniej wody
- 1 łyżeczka słodziku
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 duże cytryny
- 5 ząbków czosnku (tym razem pominęłam)
- 1 duża cebula
- suszone zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- świeżo zmielony czarny pieprz

Cytrynę i cebulę pokroić w plastry. Połowę ułożyć na dnie naczynia, w którym mięso będzie się marynowało (u mnie duże, prostokątne, zamykane, plastikowe pudełko). Na dnie ułożyć połowę plastrów.
Mięso oczyścić, ułożyć w naczyniu. Przykryć pozostałą cebulą i cytrynami.
W dużej misce wymieszać letnią wodę z przyprawami. Gdy częściowo się rozpuszczą, zalać nimi zawartość miski.
Zamknąć i wstawić do lodówki na noc. Teoretycznie wystarczy 1-1,5h, ale dopiero po nocy w lodówce czuć ten charakterystyczny posmak cytryny i mięso jest odpowiednio soczyste.
Grillować mięso bez kawałków cytryny i cebuli, wyjmując bezpośrednio z marynaty na średnio rozgrzany ruszt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation