Kuchnia

grill

fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 20 min

Składniki dla 6 osób:
- 50 dag suszonych śliwek bez pestek
- 20 dag wędzonego boczku (w cienkich plastrach)
- 5 dag orzeszków ziemnych lub laskowych
- 1 kieliszek śliwowicy
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- słodka i ostra mielona papryka
- rozmaryn
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Suszone śliwki skrop śliwowicą i odstaw pod przykryciem na około 30 minut.

2. Dobrze schłodzone plastry boczku pokrój ostrym nożem wzdłuż na paski o takiej szerokości, aby można było zawinąć śliwki.

3. Na patelni rozgrzej olej, włóż obrane ząbki czosnku, usmaż na brązowo, wyjmij i wyrzuć. Na pozostały na patelni olej wsyp grubo posiekane orzeszki i smaż, mieszając. 2–3 minuty. Zdejmij z ognia, oprósz paprykami, solą oraz pieprzem.

4. Do śliwek w miejsce po pestkach wkładaj po pół łyżeczki przygotowanych orzeszków i 1–2 igiełki rozmarynu. Każdą śliwkę owiń paseczkiem boczku i zepnij wykałaczką.

5. Śliwki ułóż na tackach do grillowania. Piecz nad rozżarzonymi węglami dotąd, aż boczek będzie chrupiący i rumiany. Podawaj na gorąco od razu po zdjęciu z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation