Kuchnia

grill

Grillowana cukinia, ser kozi, ziemniaki i sznycel z indyka z olejem rzepakowym
Składniki spiralki z ziemniaków:
- ziemniaki
- olej rzepakowy
- majeranek
- sól
- patyczki do szaszłyków

Ziemniaki należy dobrze umyć i osuszyć. Przekłuć na długość patyczkiem do szaszłyków. Następnie nacinać ziemniaka, stale go obracając. Należy starać się to robić pod kątem. Na koniec delikatnie rozciągnąć ziemniaka na patyczku, aby było widać przerwy. Ziemniaki polać olejem rzepakowym i posypać majerankiem.
Można najpierw podpiec 25 minut ziemniaki w piekarniku (z opcją grilla), a następnie przełożyć na grilla węglowego.
Przed podaniem posolić.

Składniki na wieżyczkę cukiniowo-serową:
- młoda cukinia
- ser kozi
- zioła prowansalskie, sól
- olej rzepakowy
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Plastry polać olejem rzepakowym i posypać ziołami prowansalskimi i solą. Położyć na ruszcie i grillować. Gdy cukinia z jednej strony będzie już gotowa to na ruszt położyć plastry sera koziego (ser grillujemy bardzo krótko, żeby się nie rozpuścił). Na talerzach układamy plaster cukinii, plaster sera, cukinię, ser i na koniec znów cukinię.

Grillowany sznycel z piersi indyka:
- pierś indyka pociąć na kotlety
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, słodka papryka, curry
Indyka umyć i osuszyć. Do 3 łyżek oleju rzepakowego dodać sól, pieprz, słodką paprykę, curry i dobrze wymieszać. Tą mieszanką natrzeć mięso i włożyć je na kilka godzin do lodówki. Grillować z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation