Kuchnia

słodkości2

Proziaki - placki mączne z Podkarpacia - radoscjedzenia.com
Składniki (na ok. 20 sztuk):

0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
1/2 łyżki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli

Do miski wlać kefir lub zsiadłe mleko, wsypać sodę i odczekać chwilkę, aż zacznie buzować. Dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i zarobić ciasto. Blat wysypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Następnie wycinać krążki za pomocą szklanki. Proziaki wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony.

Podawać od razu.

Najlepiej smakują jeszcze gorące z masłem czosnkowym. Masło czosnkowe jest bardzo proste do wykonania. Wystarczy wymieszać miękkie masło z drobno posiekanym czosnkiem. Jego ilość zależy od Waszych preferencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation