Kuchnia

SWEET but still FIT

Szarlotka owsiana

LEKKA SZARLOTKA OWSIANA
przepis na tortownicę 24 cm
Na mus:
1,5 kg jabłek kwaskowatych
2 łyżki brązowego cukru
miąższ z jednej laski wanilii
cynamon w ilości dowolnej
szczypta kardamonu

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię i zalewamy szklanką wody. Mieszamy często i dusimy do uzyskania gładkiego musu. Możliwe, że trzeba w trakcie podlać dodatkową wodą, żeby jabłka nie przywierały i się nie przypaliły. U mnie zajęło to około 45 minut. W połowie dodajemy przyprawy i cukier.

Na spód:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki brązowego cukru lub słodzidło (u mnie Stevia)
80 g masła
2 czubate łyżki masła orzechowego
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżki wody

Płatki i otręby mielimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy. Masło zwykłe i orzechowe rozpuszczamy (na przykład w kąpieli wodnej) i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy mąki, zmielone płatki i otręby i cukier. Dodajemy wodę, rozpuszczone masła, ekstrakt i wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyłożoną papierem tortownicę (u mnie 24 cm) wylepiamy ciastem spód i boki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut (aż zacznie się lekko rumienić).

Na kruszonkę:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów owsianych
50 g miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
cynamon

W tym samym czasie, gdy podpiekamy spód szarlotki w piekarniku - szykujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy je palcami.

Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut do zarumienienia kruszonki - uwaga by nie przypalić płatków. Wystudzić przed podaniem - najlepiej schować na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation