Kuchnia

Lody

Lody czekoladowe z karmelem bez maszyny

Składniki: (ok. 2 porcje)
140 ml śmietanki 30%
100 ml jogurtu greckiego (ew. mleka skondensowanego)
ok. 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
3-4 łyżeczki kakao
miód/cukier/słodzik – ew. do smaku
Dodatkowo: mała garstka orzeszków w karmelu, kilka ciastek korzennych, kilka łyżek sosu karmelowego (można też dodać kawałki karmelu, dropsy czekoladowe lub inne dodatki)

Domowy sos karmelowy


Kremówkę podgrzewam razem z czekoladą i kakao, do momentu rozpuszczenia czekolady. Przykrywamy folią spożywczą (aby nie zrobiła się skórka) i po wystudzeniu przekładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Następnie, po wyjęciu z lodówki ubijamy nasz krem śmietanowo - czekoladowy.

Dodajemy jogurt/mleko skondensowane, słodzik i mieszamy do połączenia się składników.

Ciastka lekko siekamy/kruszymy, orzeszki również możemy pokruszyć. Dodajemy do masy, mieszamy.



Jeśli nasz sos karmelowy jest bardzo gęsty lekko go podgrzewamy np. w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Masę przekładamy do pojemnika w którym będziemy ją mrozić. Dodajemy sos karmelowy, lekko wprowadzamy go w lody (ale nie mieszamy. Ma pozostać w swojej postaci, nie połączyć w jedną masę).

Pojemnik wkładamy do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.
Co jakiś czas np. co godzinę, lody możemy "przemieszać" mikserem, aby były bardziej kremowe.



Odrobinę szybszy sposób:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy. Śmietanę ubijamy, wmiksowujemy czekoladę i jogurt/mleko skondensowane i słodzik. Resztę kroków wykonujemy tak jak jest opisane na górze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation