Kuchnia

Lody

Wegańskie lody bananowe z masłem orzechowym (bez maszyny)

składniki:

1kg dojrzałych bananów

300g masła orzechowego bez soli i cukru*

wykonanie:

1. Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i umieszczamy w dużym pojemniku w zamrażarce na kilka godzin. Co jakiś czas warto je przemieszać, aby nie zamieniły się w jedną, zamarzniętą bryłę. Jeśli macie dobry i mocny blender/robot przystosowany do miksowania lodu możecie pozostawić banany praktycznie do całkowitego zamrożenia. Jeśli macie wątpliwości czy Wasz sprzęt sprosta zmiksowaniu tak twardych składników wystarczy, że banany będą zamrożone pół na pół.

2. Zmrożone banany miksujemy wraz z masłem orzechowym na w miarę gładką masę. Po zmiksowaniu zdecydujcie czy taka konsystencja Wam odpowiada. Jeśli chcecie nakładać je gałką prawdopodobnie będzie konieczność, aby wrzucić je do zamrażarki jeszcze na godzinę lub dwie. Jeśli pozostawicie lody na dłuższy czas w zamrażarce to zrobią się bardzo twarde, bo jako lody naturalne nie zawierają żadnych spulchniaczy. Wówczas należy pamiętać, aby wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażarki, aby móc je swobodnie porcjować.

Raz rozmrożonych lodów nie można mrozić ponownie dlatego jeśli nie zamierzacie zjeść wszystkich naraz warto je podzielić na dwa lub trzy pojemniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation