Kuchnia

Lody

400 g (2 pełne szklanki) jagód
300 g białego cukru
500 g słodkiej śmietanki 36%
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
6 żółtek
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii i 2 łyżki czystej wódki
sok z 1/2 limonki

Wykonanie:
Jagody dokładnie myjemy, odsączamy na sicie z nadmiaru wody i miksujemy wraz z sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym na puree.
Ubijamy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Zagotowujemy śmietankę z mlekiem (w garnku z grubym dnem, bo inaczej się przypali).
Wlewamy gorącą śmietankę do żółtek nie przerywając ubijania.
Następnie dodajemy zmiksowane jagody. Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do ostygnięcia.
Misę przykrywamy szczelnie folią (ja owinęłam reklamówką, bo było mi ją potem łatwo ściągać i zakładać na nowo) i wstawiamy do zamrażarki na 8 – 10 h, czyli najlepiej na noc.
Po tym czasie misę wyjmujemy z zamrażarki. Zgarniamy z jej boków wstępnie zmrożoną masę i ubijamy całość mikserem przez około 5 minut, aż masa będzie puszysta. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki. Postępujemy tak co najmniej 5 razy co godzinę. Jeśli Wam się chce to warto ubijać nawet co pół godziny, szczególnie gdy masa już mocno zgęstnieje.
Ubite lody przekładamy do pojemnika ze szczelną pokrywką i przechowujemy około tygodnia. Tylko nie wiem po co trzymać je tak długo…

Ważne:
Przepis jest na 1,5 litra lodów, więc misa, w której będziecie je ubijać musi mieć pojemność co najmniej 2 litry,
Ponadto ta misa musi się zmieścić do zamrażarki (ja wyciągnęłam górną szufladę żeby zrobić miejsce),
Robienie lodów trzeba sobie zaplanować, bo w czasie ich ubijania, co oczywiste, trzeba być w domu. Czasowo wygląda to tak, że po zrobieniu masy musi ona ostygnąć (trwa to dobrą godzinę). Potem trzeba ją wstawić do zamrażarki na jakieś 8 do 10 h. Po tym czasie trzeba już zacząć ubijanie, średnio 5 razy co godzinę. Tłumacząc to bardziej obrazowo:
wieczorem robicie masę i wstawiacie na noc do zamrażalnika,
rano wstajecie i zaczynacie ubijanie,
na poobiedni deser macie gotowe lody.

źródło: http://www.okuchnia.pl/domowe-lody-jagodowe/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation