Kuchnia

Lody

Galeria Smaku: Lody z pieczonych truskawek

Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę:
z przepisu Doroty
700 g truskawek
500 ml śmietany kremówki 30%
6 łyżek cukru brązowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki octu balsamicznego

Truskawki odszypułkować, przekroić na pół. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym, wymieszać z octem balsamicznym i cukrem brązowym. Piec 40 min w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Najlepsze są po kilku godzinach, dłuższe trzymanie w zamrażalniku spowoduje wytrącanie się kryształków lodu. Można temu zapobiec przygotowując je w maszynie do lodów lub kilka razy przemieszać w trakcie zamrażania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation