Kuchnia

ŚLEDZIK DLA SZEFA ...

Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa -
http://www.doradcasmaku.pl/odcinek/4223/doradca-smaku-ii-odc.-54-salata-sledziowa.html

Składniki:
śledzie 400 g
pomidor 2
fasolka szparagowa 150 g
seler naciowy 1 szt.
cebula 1 szt.
jabłko 1 szt.
sok z cytryny 1/2 szt.
tymianek
majeranek
Pieprz kolorowy- MŁYNEK
oliwa z oliwek 10 ml
śmietana 100 ml
chrzan tarty
sól morska

1. Śledzie płuczemy w wodzie około 15 minut. Pomidory obieramy, wybierając tylko ich twardą cześć, którą kroimy w kosteczkę.

2. Seler naciowy obieramy i wraz z fasolką szparagową - kroimy w kosteczkę.

3. Cebulę kroimy w cienkie pióra.

4. Na koniec obieramy jabłko, wydrążamy i kroimy w kosteczkę. Wszystko mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym.

5. W drugiej misce mieszamy ze sobą śmietanę, chrzan tarty i sok z cytryny.

6. Tak przygotowany sos dodajemy do miski z warzywami i mieszamy, a na koniec lekko solimy.

7. Śledzie kroimy na skos w paski o grubości ok 2 cm.

8. Układamy je na talerzu, obok dajemy sałatkę warzywną, skrapiamy oliwą z oliwek i tak podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation