Kuchnia

Drożdżówki, rogaliki

Pączki z ziemniakami
Składniki: (na około 35 niedużych pączków)

0,5 kg mąki pszennej tortowej
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
4 łyżki cukru pudru
40g drożdży
10 łyżek ciepłego mleka (mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące)
100 g masła
2 jajka
marmolada ( u mnie różana) - można też użyc dżemu
olej rzepakowy do smażenia (użyłam 3/4 litra).
Na lukier malinowy: (ta ilość lukru wystarczy na polukrowanie około 1/4 naszych pączków - ja nie lukrowałam wszystkich)
4 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka syropu malinowego
1 łyżeczka wrzątku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (bez soli)
Gorące ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Do ciepłych ziemniaków dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż się rozpuści.
Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru.
jajka roztrzepujemy z pozostałym cukrem
W misce mieszamy : ziemniaki z masłem, drożdże, przesianą mąkę, jajka. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Szklanką wycinamy krążki o średnicy około 8 cm. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy do góry jak sakiewkę i zlepiamy pączki. Układamy na desce wysypanej mąką łączeniem do dołu. przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W rondlu rozgrzewamy olej. Smażymy pączki do zbrązowienia z każdej strony (na średnim ogniu). Do obracania używamy patyczka do szaszłyków. Wyciągamy i układamy na ręczniku kuchennym żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Wystudzone pączki lukrujemy:
Do cukru pudru wlewamy sok i wrzątek, dokładnie mieszamy. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy przesiany cukier puder. Jeśli za gęsty - odrobinę wrzątku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation