Kuchnia

Słodko

Tarta malinowa

Przepis na tartę o średnicy 20 cm
Spód:
120 g mąki pszennej
60 g margaryny
30 g cukru pudru
1 żółtko
Wypełnienie:
400 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 truskawkowa/malinowa galaretka (super sprawdziła się ta szybko zastygająca!)
1 kubek malin



Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, w kopczyku robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtko i tłuszcz.
Margarynę początkowo siekamy nożem, a następnie przechodzimy do zagniatania.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-45 minut.

W między czasie przygotowujemy budyń, z porcji mleka odlewamy 3/4 szklanki, dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Resztę mleka wraz z cukrem doprowadzamy w rondelku do wrzenia i wlej zawartość szklanki energicznie mieszając całość.
Gotuj mieszając bez przerwy, aż budyń widocznie zgęstnieje i zacznie "bulgotać", a następnie odstaw do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, ostrożnie przenosimy do formy, dokładnie dopasowujemy, a wystające fragmenty odcinamy nożem.




Spód pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20-25 minut, trzeba obserwować aż zacznie się rumienić.

Gdy ciasto ostygnie rozprowadzamy w środku wcześniej przygotowany budyń i zatapiamy w nim maliny.



Biorąc pod uwagę, że budyń i owoce były już lekko ponad formę, raczej ciężko byłoby zalać całość zwykłą galaretką i tu właśnie sprawdziła mi się ta szybko zastygająca, której nigdy wcześniej nie używałam, zastyga właściwie jak tylko dotknie chłodnego "podłoża" więc wylewając po jednej łyżce możemy spokojnie nałożyć ładną, cienką warstwę galaretki.

Gotową tartę przed podaniem należy schłodzić 2-3 godziny w lodówce i tam też ją przechowujemy.

Przepis i zdjęcie -> dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation