Kuchnia

Słodko

Desernik z malinami

Składniki, 12 porcji:

• 1 paczka (215 g) ciastek owsianych *
• 100 g wiórków kokosowych
• 100 g masła, roztopionego
• 4 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1/3 szklanki ciepłej wody + dodatkowo 2 - 3 łyżki
• 500 g sera mascarpone
• ziarenka z 1 laski wanilii i 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
• 1 szklanka (220 g) drobnego cukru
• 300 ml śmietanki kremowej UHT 30% lub 36%, schłodzonej
• około 500 g malin






Przygotowanie:
Ciastka owsiane pokruszyć, dodać wiórki kokosowe i roztopione masło, wyrobić ręką dokładnie mieszając. Wyłożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć ser mascarpone, ziarenka wanilii, ekstrakt z wanilii, cukier. Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna.
Namoczoną żelatynę razem z dodatkową wodą (2 - 3 łyżki) podgrzać (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). Mieszać aż ziarenka żelatyny całkowicie rozpuszczą się w wodzie. Ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła.
Za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć masę mascarpone z ostudzoną żelatyną. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Ułożyć maliny i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Schładzać przez minimum 2 - 3 godziny, a najwygodniej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation