Kuchnia

przetwory

Aronia z jabłkiem i gruszką

Składniki:
1 kg aronii
1/2 kg gruszek
1 kg winnych jabłek
1/2 kg cukru
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Owoce aronii oczyścić, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godz. Z cukru i wody przygotować syrop, dodać pokrojone w kostkę gruszki i po chwili - pokrojone w plasterki jabłka. Zagotować. Gdy owoce nabiorą szklistego wyglądu, dodać odsączone owoce aronii. Po ok. 10 min odstawić na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). Następnie ponownie smażyć tak długo, aż jabłka i gruszki się rozgotują. Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i gorące przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki jeszcze gotować przez ok. 15 min.

Tak przygotowana aronia jest doskonałym dodatkiem m.in. do mięsa, pieczywa, kremów i deserów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation