Kuchnia

Kulinaria

Składniki:

1 1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
6 łyżek masła
1 żółtko
30g cukru waniliowego

Nadzienie:

250g mascarpone
1/2 kubka greckiego jogurtu ok 200g
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki
30g cukru waniliowego

Dodatkowo:

2 łyżki żelatyny
1 1/2 szklanki soku z wiśni
300g wiśni
2 łyżki cukru (można dodać więcej)


Wykonanie:
Mąkę, cukier, połączyć z masłem i żółtkiem. Dobrze wyrobione ciasto kruche włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę do tarty o wymiarach 23 cm. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć wyjąć spód i wlać nadzienie. Piec 40 min w 180 stopniach.

Nadzienie: Mascarpone , jogurt, jajka, cukier oraz mąkę dobrze zmiksować (nie za długo). Masę wlać na tartę. (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! )

Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. 1/2 szklanki soku z wiśni zagotować z cukrem, do gorącego soku dodać żelatynę. Mieszać aż całość się rozpuści, a następnie wlać do pozostałego soku. Dodać wydrylowane wiśnie. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Na ostudzoną tartę wylewamy tężejący sok z wiśniami. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation