Kuchnia

Kulinaria

KURCZAK, GRANAT & SER PLEŚNIOWY

Składniki (na 4 porcje):
- 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)
- 1 opakowanie sera pleśniowego typu lazur (100 g)
- pestki z 1/2 dojrzałego owocu granatu
- opakowanie różnych sałat (ok. 200 g)
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- olej do smażenia

Na DRESSING:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1,5 łyżki soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka umyć, pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Usmażyć na patelni. Ostudzić.
2. Do miski wsypać umytą mieszankę sałat.
3. Dodać usmażonego kurczaka i pokrojony w kawałki ser pleśniowy.
4. Owoc granatu przekroić na pół, naciąć nożem wzdłuż błonek, odwrócić go i wybijać nasionka, uderzając w skórkę łyżką. W ten sposób łatwo wydobędziemy pestki. Należy uważać, żeby nie pochlapać przy tym i siebie i ściany :-)
5. Pestki wrzucić do sałaty.
6. Przygotować sos z oleju, miodu, musztardy i soku z cytryny.
7. Polać nim sałatę przed samym podaniem.
8. Wymieszać. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation