Kuchnia

Kulinaria

Pieczarki nadziewane brokułem, mozarellą i papryczką chilli
Przepis na 10 sztuk:

10 dużych pieczarek umytych lub obranych
1 nieduży brokuł lub 1 opakowanie mrożonych różyczek
pół papryczki chilli, ewentualnie jedna papryka pepperoni
1 mała cebula
pół kulki sera mozarella light
łyżka twardego sera do posypania
pieprz, sól, przyprawa do grilla
oliwa

Przygotowanie:

Pieczarki pozbawiamy nóżek, po czym małą łyżeczką, delikatnie pogłębiamy i poszerzamy wnętrze pieczarek. Pieczarkowe „odpadki” drobno szatkujemy i podsmażamy na małym ogniu z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na łyżeczce oliwy. Papryczkę drobno kroimy i również dodajemy do farszu (nie zapomnijcie pozbawić chilli pestek, zaś jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami, polecam użyć pepperoni).
W osolonej wodzie gotujemy różyczki brokuła, odcedzamy, kroimy i dodajemy do pieczarek. Wszystko razem przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy startą mozarellę i mieszamy, aż nitki sera dokładnie posklejają farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Pieczarkowe gniazda posypujemy solą i przyprawą do grilla, a następnie wypełniamy farszem. Zapiekamy bez przykrycia na wyłożonej papierem blaszce około 12-15 minut. Następnie posypujemy odrobiną startego na małych oczkach twardego sera (ja użyłam parmezanu) i pieczemy jeszcze 5 minut. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

pieczarki_nadziewane_brokul-0357
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation