Kuchnia

Kulinaria

Kapucynek
Niezwykle lekkie i delikatne ciasto, w którym łączą się smaki cappuccino i kokosa. Polecam je na przyjęcia bo nie tylko świetnie smakuje ale też ciekawie wygląda. A do tego jest proste do zrobienia, nie wymaga ucierania mas i w zasadzie nie można go zepsuć.

*przepis autorski

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao

na warstwę kokosową:

200 g drobnego kokosu
3 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
1 kostka masła

na warstwę cappuccino:

300 ml śmietanki 36%
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki sypkiego cappuccino
opakowanie ptasiego mleczka (około 25 sztuk)


Białka ubić z cukrem na sztywno, obijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem oraz kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać ciasto do foremki i piec w 180*C przez około 25 minut. Wystudzić.
W połowie mleka rozmieszać cukier i budyń, resztę ugotować z kokosem (jeśli jest gruby to należy go rozdrobnić blenderem- z doświadczenia wiem, że źle się je ciasta z dużymi wiórkami). Mleko i kokos gotować chwilę mieszając a następnie dodać rozrobiony budyń. Zagotować mieszając a na końcu dodać masło. Mieszać aż wszystko razem się połączy i zdjąć z ognia. Odczekać chwilkę i gorącą masę wylać na biszkopt, odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce. Na warstwie kokosu ułożyć ptasie mleczko. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać cappuccino a następnie żelatynę. Masę dobrze wymieszać i wylać na ciasto. Odstawić najlepiej do lodówki na kilkanaście godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation