Kuchnia

Kuchnia - Chleb

Chleb rycerski

/duży bochenek/

* 550 g mąki pszennej chlebowej - typ 750
* 200 g mąki żytniej chlebowej - typ 720
* 50 g mąki żytniej razowej - typ 2000
* 1 łyżka zakwasu żytniego (można pominąć)
* 5 g drożdży świeżych
* 3 łyżki kefiru
* 1 łyżeczka cukru
* 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
* ok 510 g wody

Do dużej miski wsypać mąki, cukier, sól i wymieszać. W 1/2 szkl wody rozpuścić zakwas i drożdże, dodać kefir i wlać do mąki. Następnie partiami dolewać wodę i mieszać (najpierw łyżką a na końcu ręką) i lekko zarobić do połączenia składników. Zagarnąć ciasto w kulę i szczelnie przykryć miskę. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką uformować bochenek. Włożyć go do wysypanego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry. Chleb powinien przyrosnąć ok 70% , trwa mniej więcej 1 godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250stC.

Pieczenie w garnku:
Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem żeliwnym. Wyjmujemy go, ostrożnie zdejmujemy pokrywkę, spód garnka podsypujemy semoliną lub krupczatką. Wkładamy chleb odwracając go, tak by góra była teraz na dnie, przykrywamy i wstawiamy na 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb przez 20-25 minut, aż skórka będzie bardzo spieczona i ciemna - prawie czarna. Wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Pieczenie na kamieniu:
Chleb po wyrośnięciu przekładamy na łopatę i wsuwamy do nagrzanego piekarnika z kamieniem do 250stC.
Spryskujemy piekarnik kilka razy wodą (po 5 minutach powtarzamy spryskiwanie), nastawiając czas - 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 230stC i dopiekamy chleb 10-15 minut. Wyjmujemy na kratkę.

Można upiec chleb na blasze. Wtedy nagrzewamy piekarnik z blachą (niczym nie smarujemy jej!) i na nią przekładamy chleb. Czas pieczenia taki jak na kamieniu - ok 40 minut w temp 250stC , potem 10-15 minut w temp 230stC. Zraszamy wodą tak jak powyżej. Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2013/05/chleb-rycerski.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation