Kuchnia

Kuchnia - Chleb

CHLEB Z SUSZONYMI OWOCAMI I SŁONECZNIKIEM

/pieczony w 5l garnku żeliwnym/

* 500g mąki pszennej chlebowej (typ 650,750,850)
* 200g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
* 10g świeżych drożdży
* 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
* 1 i 3/4 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* ok 550g wody
* kilka łyżek ziaren słonecznika
* 3 suszone śliwki, 3 suszone morele, 2 suszone gruszki
* 2 łyżki suszonej żurawiny

Owoce pokroić w kostkę.
Do dużej miski wsypać mąki, dodać resztę składników i wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wymieszać do połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć i odstawić na 12-18 godzin.
Po czym wyjąć przefermentowane ciasto na omączony blat lub stolnicę i uformować okrągły bochenek.
Oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Umieścić w piekarniku garnek żeliwny, włączyć nastawiając temperaturę 220stC.
Po ok 45 minutach wyjąć garnek, ostrożnie przełożyć do niego chleb. Przykryć i wstawić do upieczenia na 35 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez kolejne 35 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2012/05/chleb-z-suszonymi-owocami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation