Kuchnia

Kuchnia - Chleb

PSZENNY CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM
- NA MIODZIE

Przepis na chlebek znalazłam na tym bajecznym blogu.
Ponieważ w oryginale był upieczony w większej blasze, ja tez tak zrobiłam, zyskał tym samym rustykalny wygląd. Jest lekko słodki, delikatny, słonecznikowy ale o wyrazistym smaku chleb ... wspaniale smakuje nie tylko z konfiturą pomarańczową! Dodatek ziemniaków nadaje mu wilgotności i sprawia że chleb zachowuje dłużej świeżość. Same superlatywy... tylko piec!
Gorąco polecam!

PSZENNY CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM
- NA MIODZIE
/na dwa chleby/
* 8,5 szkl mąki pszennej typ650
* 4 szkl letniej wody
* 1 łyżka miodu
* 30g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1 szkl ziaren słonecznika
* 2 gotowane i zmiażdżone ziemniaki

Ze szklanki wody, szklanki mąki, miodu i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić do podrośnięcia.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, resztę wody, sól, rozgniecione widelcem ziemniaki i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski. W połowie wyrabiania dodać słonecznik.
Miskę przykryć szczelnie i odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Nagrzać piekarnik do 250stC.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem.
Przełożyć do nich ciasto, wyrównać mokrą dłonią powierzchnię, posypać grubą solą morską i przykryć ściereczką. Pozostawić na ok 20-30 minut do podrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na 15 minut, spryskując go kilkakrotnie wodą. Powtórzyć czynność po 5 minutach.
Obniżyć temp do 220stC i piec kolejne 10 minut.
Potem obniżyć do 190stC i znowu piec 10 minut.
Teraz zmniejszyć temp do 160stC i dopiec jeszcze 20 minut.
Wyjąć na kratkę, ostudzić i pałaszować:))
Doskonały z twarogiem, sałatkami, wędliną, dżemem itp itd...
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/06/niby-zwyczajny-chleb-ze-sonecznikiem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation