Kuchnia

Kuchnia - Chleb

CHLEB ŻYTNI Z ZAPARKĄ II

zaczyn:
* 100g mąki żytniej razowej
* 100g mąki żytniej chlebowej (typ720)
* 80g zakwasu żytniego
* 180g wody

Wieczorem, w przeddzień pieczenia, wymieszać, przykryć i pozostawić do następnego dnia.

zaparka:
* 100g mąki żytniej chlebowej
* 200g gorącej wody

Wieczorem, dokładnie rozrobić mąkę z gorącą wodą, tak aby nie utworzyły się 'kluchy', przykryć i zostawić do następnego dnia.



ciasto właściwe:
* 500g mąki żytniej chlebowej
* zaparka
* zaczyn
* 1 i 1/4 łyzki soli
* 170g wody

Zaparkę wymieszać z wodą i solą, dodać zaczyn i mąkę. Wszystko razem wymieszać łyzką lub mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Umieścić w misce, przykryć i pozostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu. Natłuścić dwie foremki chlebowe i przełożyć ciasto. Wyrównać powierzchnię mokrą dłonią. Przykryć naoliwioną folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 3 godziny(ma urosnąć o ok 75%).
Piekarnik nagrzać do 220stC i wstawić wyrośnięte chleby. Zmniejszyć temperaturę po 10 minutach do 200stC. Piec jeszcze 45-50 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić. Po wystudzeniu zawinąć w papier i pozostawić do rana.
Utrzymuje świeżość 5-6 dni.
Jest wspaniale wilgotny w środku i ma pyszną skórkę.
Gorąco polecam!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/03/chleb-zytni-z-zaparka-ii.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation